Endelave Museum blev etableret i 1984 i den gamle præstegård. Præstegården er opført i år 1741, og fungerede som sådan indtil 1905, hvor den nybyggede præstebolig mod vest, blev taget i brug. Herefter blev det gamle hus bolig for præstegårdsforpagteren i 3 generationer - frem til 1984.

Endelave Museumsforening blev etableret og huset dannede ramme for et ø-museum, som blev indrettet som et gammelt Endelavehjem fra tiden omkring 1920, med mange gamle møbler og genstande, skænket eller stillet til rådighed af beboere på Endelave, eller pårørende med rødder på øen.

Stue
Det gamle køkken i den "køkkenblå" stil fra 1920'erne

I museet er også indrettet en mindestue for færgen "S/S" AGDA", der sejlede mellem Horsens, Alrø, Hjarnø, Snaptun og Endelave.  "AGDA" blev i januar 1944 minesprængt ved Møllegrunden, ud for Endelave. Alle 14 ombordværende omkom.

I mindestuen er udstillet en model af "AGDA", samt plancher, avisudklip og enkelte vragstumper.

Model af "AGDA"

Temaudstilling på Endelave Museum, er en årlig skiftende udstilling, med udgangspunkt i et emne, som har haft en vis betydning for øen.

Museumsforeningen er en forening med en bestyrelse, og ca. 150 medlemmer. Museet er ikke statsanerkendt, og får derfor ingen offentlige tilskud.

Drift og vedligeholdelse af museet sker udelukkende baseret på bestyrelsens frivillige arbejdskraft, ligesom den sørger for at registrere, bevare og udstille genstande fra fortiden, som kan illustrere vore forfædres kultur og levevilkår.

Så derfor - kom og se hvad vi laver, og støt gerne arbejdet, og bliv medlem af Museumsforeningen.