Særudstilling 2019

 

Luftfoto 2

 

Endelave har gennem århundreder kunnet give mennesker livsbetingelser med landbrug, fiskeri og søfart som hovederhverv. I dag er der kun landbrug baseret på planteavl, kødkvæg og en enkelt malkebonde. Der er naturpleje med får og kvæg i mange af kystområderne.

Vejret har altid haft betydning for øen. Storme, oversvømmelser og isvintre har ramt øen hårdt, og besværliggjort livet på øen. Færgerne lå indefrosset, og i 1940'erne kørte man med slæder og heste til Snaptun. I særlige tilfælde kunne et fly lande på en mark. Enkelte gange var øen isoleret fra omverdenen i op til 3mdr.!

Havn og færger var og er øens nødvendighed. Første havn og mole blev bygget i 1901, og flere udvidelser af havnen i forbindelse med større færger kom til, og senest en ny stor lystbådehavn i 2008.

Turismen tog sin stille begyndelse i 1960'øerne, sammen med fritidsfolk og lystsejlere, der opdagede øens skønne natur og venlige øboere, og siden har øen vokset sig til en dejlig ferieø.

 

 

 

Endelave Museum  -  Vesterby 1, 8789 Endelave.

Mail:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.;  -   Telefon:  2166 5299 eller 2139 1970

 

Temaudstilling 2017

 Mælk

 Smør

 Ost

 

Andelbevægelsen i sidste halvdel af 1800 tallet blev skelsættende for landets nye samfundsudvikling. Betegnelsen dækker over økonomiske foreninger, der kan fremme afsætning af produkter for bl.a. landbruget. Det var mejerierne som de første her i landet, der etablerede sig efter de nye principper.

Endelave fik også sit andelsmejeri, som blev bygget i 1888. Tidligere havde der eksisteret et privat mejeri på Mejerigården. Der var ca. 60 andelshavere/mælkeproducenter, som hver havde 1 stemme uanset størrelse af mælkeleverance. Kun Louisenlund fortsatte med deres eget mejeri til 1904. For første gang var nu grundlagt en virksomhed på øen med lønansatte plus løse småjobs, kontrolassistent, transport af smørret til færgen osv.

Kom ind og se hele mejeriets historie.

 

Endelavemænd, der blev pelsjægere i Alaska !

Som en lille sidegevinst har vi også en god historie om 3 endelavitter, der ca. år 1900 udvandrede til Amerika for at grave guld, men i stedet blev de pelsjægere i Alaska, og lærte at leve i pagt med naturen og indianerstammerne i området.

  

Alaska

 

 

 

 

 

Endelave Museum  -  Vesterby 1, 8789 Endelave.

Mail:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.;  -   Telefon:  2166 5299 eller 2139 1970